zaterdag 22 juni 2013

Zolder - zaterdag 22 juni 2013

Het was bijna tijd voor vakantie. We hadden geen tijd meer om op zolder te werken. Toch wilde ik graag even kijken hoe het zou gaan met het plaatsen van de Fermacel platen. Even een feeling van dingen die moesten gebeuren na de zomervakantie.

Dus we hebben toch even een plaat geplaatst. Niet veel om over te vertellen. Het was wel even een psychologisch punt. De eerste helft van 2013 is er niet teveel gebeurd. Ik had veel andere dingen te doen dan op zolder werken. Mijn vader geblesseerd. En om deze plaat dan toch nog geïnstalleerd te zien, was gewoon even een mooi moment. Een moment om te zeggen: Na de vakantie MEER!!!


Het was slechts 1 plaat, maar wel een belangrijke.

Zolder - 21 en 22 juni 2013: Wandisolatie

Nu dat de vloer klaar was, werd het mogelijk om de wanden in de straatzijdekamer eindelijk af te gaan werken. Dat heeft wel even een tijd geduurd. Tussentijds zijn er nog wel wat modificaties geweest, zoals extra skelet in de wand onder het raam, en verbeterde electrobuis installatie. Ook zijn de twee zijwanden van binnen bekleed.

Nu moest al dat harde werk zo langzaamaan maar eens verborgen gaan worden. Dat is het jammere van wanden maken. Er zit heel veel werk IN, wat je nooit meer zult zien. En de laatste hand aan dat onzichtbare werk moest beginnen: het aanbrengen van geluidsisolatie.

Daarvoor had ik een tijd terug al met een kortingsbon van Gamma een pak Isover isolatie van 70mm gehaald; om de binnenwand van de kast boven het trapgat te isoleren, had ik daar al stukken van gebruikt. Een lang scherp mes gebruikte ik om de stukken op maat te snijden. Dat ging best vlotjes. Maar erg makkelijk bleven de stukken glasvezelplaat niet zitten. Ietsjes ruimer snijden, waardoor ze zouden klemmen was een goed werkende oplossing.



Isover
Ik had een shirt met lange mouwen en mijn onafscheidelijke werkhandschoenen (dank je, Theo!!) om me te beschermen tegen de micro glasvezels. Dat ging best goed. Je moet vooral opletten dat je niet je zweet aan mouwen afveegt en al zeker niet gaan krabben mocht je toch wat jeuk voelen. Houd je je aan deze regels, dan is Isover goed te verwerken. Gelukkig lukte me dit ook. Maar verder dan 1 pak Isover heb ik het niet gered. Mijn favoriete bouwmarkt, Hornbach, had geen Isover en daarom ging ik over op Rockwool platen. Dat is pas fijn spul!
Door de hardheid van de platen ten opzichte van glaswol, zijn deze platen vormvaster en makkelijker op maat te snijden. Ik wou dat ik dat overal zo had gedaan. Maar ik heb nog een aantal wanden te gaan, dus ik kan mijn nieuwe les nog wel een paar keer toepassen. Het voordeel van beide materialen is dat je eigenlijk geen afval hebt. Kleine stukjes prop je gewoon in kleine hoekjes en gaten.
Harder Rockwool, makkelijker te vormen.
In de scheidingswand tussen de twee kamers moest nog een inbouwdoos worden geplaatst. Die wilde ik echter pas plaatsen nadat de Fermacel er tegenaan stond. Maar daarvoor had ik wel een ruimte uitgesneden in het Rockwool. Het verwerken ging over de gehele linie beter dan Isover. Ik had het mezelf wel wat moeilijker gemaakt met het kris-kras kruisende leidingwerk in dat kleine stukje wand in de scheidingswand. Daar lopen van beide kamers de relais-geschakelde lichtleidingen door. Maar goed, een scherp mes doet wonderen. Een beetje geduld, en je kleine reststukjes zorgen voor een lekker strak zittende vulling.

Het laatste stuk dan van twee dagen weer hard werken: De zijwand boven het trapgat. Vooral het vele snijwerk over de hele linie, is het grootste werk. Maar goed dat Rockwool al snijlijnen op hun platen hebben staan. Dat zijn vakken van 100mm bij 100mm. Zo kun je gewoon goed rechte lijnen en makkelijk op maat snijden. Zoals gezegd, ik wou dat ik dat meteen had gekocht.
Goed snijd- en vormbaar Rockwool.



zaterdag 1 juni 2013

Zolder - Vloer ophogen - 1 en 15-20 juni 2013

Mijn vader was grotendeels hersteld van zijn val in Duitsland een week of 6 geleden. Eerder die week had ik een flink aantal Sakret zakken 4 in 1 mortel van Hornbach gekocht en naar zolder gesjouwd. Lekkere workout overigens. Negen stuks had ik er.

Ik had al een tijd eerder middels tengels langs de wanden, uitgezet hoeveel de vloer omhoog gebracht moest worden. Aan de straatzijde onder het raam was dat ongeveer 27 mm. Langs de wand van de serviceruimte was dat ongeveer 16 mm, afkomende van 27 mm aan straatzijde. Dus behoorlijk veel.

Mijn vader stucte en ik maakte de mixen. Ik was bijna continue aan t mixen. Het ging hard, iets te hard in het begin. Mijn vader hoogde de vloer iets teveel op en bracht hem tot boven de onderzijde van de langs de wand geplaatste maatgevingstengels. Dat zou teveel worden. Dus na een kleine correctie ging hij verder. Het ging behoorlijk goed, en al snel merkten we dat we te weinig zakken zouden hebben.

Ik ben toen zo snel ik kon naar Hornbach in Breda gereden en heb nog 4 zakken Sakret 4 in 1 en meteen 4 zakken Akkit egalistatie mortel gehaald. Dus na weer een lekker stukje workout thuis, ging ik verder met mixen. Mijn vader had intussen zelf twee zakken gemixt om maar door te kunnen gaan.
Ophoging Straatzijde
 Uiteindelijk hielden we nog 1 zak over. Maar de vloer is nu zo goed als recht. Wat was dat een maanlandschap met een hellingshoek! Ik kon dat simpelweg niet aanzien om dat zo te laten. Later die week zou ik gaan egalizeren.
Ophoging Serviceruimte
Om de één of andere reden ging dat egalizeren (weer) niet zo goed. Ik merk dat er nu een bult zit zo'n beetje op hoogte van de deur naar de serviceruimte. Voordat ik laminaat ga leggen ga ik die bult proberen weg te frezen met een roterende staalborstelkop en/of diamant schijfjes voor op mijn Bosch Multitool. Weer zo'n ding waar ik wakker van lig.

Maar goed. De vloer is een heel stuk beter dan wat het ooit was. Ik heb met stucloper de vloer netjes afgedekt, zodat er bijna geen stof in kan komen en al zeker geen beschadigingen. Dat doe ik straks zelf wel, zoals gezegd, om de bult weg te halen.

Op naar de volgende klus: De wandisolatie plaatsen.

Klein overzichtje tot nu toe: